Filtrace vody: Jak, čím a hlavně proč?

Nezávadná nutně neznamená zdravá. Ať už jde o vliv na tělo samotné nebo čistě jen o chuť, filtrace umí i z běžně dostupné kohoutkové vody udělat zážitek. Jak funguje, čím nejlépe filtrovat a proč se do toho vlastně pouštět?

Voda hraje v lidském těle velmi důležitou roli a ačkoli se hledí primárně na její množství v rámci denního přijmu, zapomíná se brát ohled na kvalitu. Možná budete překvapeni, jaké detaily mohou ovlivnit důsledky dlouhodobého přijmu. Už v úvodu jsem avizoval, že nezávadná voda, která nám teče z kohoutků, nemusí být za každou cenu zdravá. Ačkoli se hygienici snaží, stále v každém doušku vody najdeme plno chloru a mikroplastů. To asi pít nechcete, co?

Lidské tělo je ze 70 % tvořeno vodou – nic nového. Co mně osobně přijde zajímavé, je fakt, že v případě nedostatku tělo vydrží déle bez jídla než bez vody. Hladovka prokládaná vodou jde vydržet po dobu 21 dní. Existují i lidé, kteří dokázali přežít dní 70. Ovšem bez vody se dostaneme na úplně diametrálně jiná čísla. Hovoří se o tom, že k trvalému poškození dochází již po 3–4 dnech. Nejvíce trpí srdce, které slábne a ztrácí schopnost pumpovat krev. Může se tak stát, že vypoví službu.

V našich podmínkách extrémy řešit díky bohu nemusíme. Naopak se můžeme zaobírat kvalitou. Využíváme ale opravdu všech vlastností, které nám voda nabízí?

Může být kohoutková voda nebezpečná?

Abych zbytečně nestrašil, rozhodl jsem se hned v úvodu vyvrátit jeden z mýtů. Nemusíte se bát, kohoutková voda není z podstaty věci nezdravá respektive škodlivá. Hygienické stanice na kvalitu dohlíží a zdravotnické normy často kontrolují – odhalený nedostatek okamžitě znamená zastavení oběhu. Problém tak tkví trošku jinde…

Mohu trošku polemizovat a říct, že ne pokaždé vodu nutně čerpáme z městských zdrojů a například na chalupě můžeme čerpat z vlastní studny. I ve městě ale dochází ve starším potrubí k „obohacení” o stopové prvky těžkých kovů, které pít nechcete. Jde nejčastěji o olovo nebo měď. Tito dva „nezbedníci” mají za následek například vodní kámen. Projeví se ale samozřejmě společně s chlorem také na výsledné chuti. Ačkoli tedy voda v kohoutku bývá nezávadná a přísně kontrolovaná, chlor a případné nečistoty mohou mít u jedinců z krátkodobého nebo dlouhodobého hlediska na zdraví dopad. Cesta ven? Jedna by tu byla – filtrace vody – pokud tedy nechcete pít železitou a chlorovanou vodu donekonečna.

Filtrace vody není jen o chuti…

K výčtu benefitů se dostanu později, pojďme se nyní zaměřit na význam filtrace z pohledu funkčnosti. Už v úvodu jsem rozebíral informaci, kolik vody vlastně v těle máme –  tvoří asi 70–80 % objemu buněk. Voda lidským tělem nepřetržitě cirkuluje a díky této životodárné kapalině správně fungují proteiny, enzymy a geny. Navíc vede i informaci z jedné tkáně do druhé. Bez vody by nebyl život, o tom žádná.

Populace stále roste, smyčka problémů jako znečištění nebo změna klimatu se utahuje. Vodní zdroje tím samozřejmě trpí, ačkoli to zrovna u nás nemusí být tolik cítit. Nabídnout svému tělu i v této době opravdu čistou pramenitou vodu není nemožné. Připomínám, že ideálně se jedná o vodu bez stopy těžkých kovů a chemikálií jako chlor, pesticidy, bakterie a jiné organické i anorganické příměsi.

Možná vás jako řešení napadla voda balená, ale nenechte se zmást. Nevyplatí se jednak finančně, druhak zatěžuje planetu plasty a hlavně není ani tolik kontrolovaná jako voda z kohoutku. Skutečně je možné, že voda kterou pijete doma, má mnohem vyšší kvalitu než voda, kterou koupíte v obchodě. I z tohoto důvodu tak nejjistějším řešením problému jsou vodní filtry. Pojďme si ukázat, jaké jsou v nich vlastně rozdíly.

 

Jaké vodní filtry vybrat?

Výhoda filtrace vody spočívá v mnoha způsobech, kterými lze provádět. Mezi ty nejčastější patří:

Filtrační konvice

Jako první na řadu přichází asi nejpraktičtější způsob filtrování vody. Filtrační konvice jsou malé, často tvarované tak, aby se vlezly do přihrádky v ledničce a umí poměrně účinně zajistit čistou a svěží vodu. K nejoblíbenějším způsobům filtrace patří samozřejmě díky jednoduchosti – vodu napustíte do konvice a necháte ji na třeba na stole nebo na lince filtrovat. Jakmile celou konvici dopijete, znovu naplníte a proces se opakuje.

Co se týče výměny filtrů, samozřejmě záleží na modelu, který si vyberete. Pokud bychom ale počítali průměr, filtr stačí měnit jednou za měsíc.

Filtry pod dřez

Zatímco konvici můžete používat hned po nákupu a vozit si ji i po výletech, filtr pod dřez musíte nainstalovat do potrubí. Poněkud náročnější začátek má ovšem zajímavé benefity – v dřezu vám vznikne nový kohoutek, ze kterého teče kdykoli filtrovaná voda. Na podobný způsob fungují i filtry zabudované v moderních lednicích, kde si můžete chladnou filtrovanou vodu načepovat ze speciální přihrádky často vedle přístroje na led.

Změkčovač vody

Tento vodní filtr už si sami pravděpodobně nenamontujete a doporučuji k tomuto účelu raději volat odborníka – patří k hlavnímu uzávěru vody. Funguje tak, že díky speciální soli z vody odstraňuje dříve zmiňované těžké kovy, čímž z celé domácnosti zmizí vodní kámen. Zvýší se tak životnost například varných konvic, ale i dalších přístrojů, které na přítomnost vodního kamene doplácí. 

Rozhodně si neodpustím fakt, že ačkoli asi nejlépe ze všech zmiňovaných filtrů umí bojovat s vodním kamenem, neumí si poradit s dalšími chemikáliemi. Ideální cesta pro svěží filtrovanou vodu vede kombinací změkčovače a filtrační konvice – vyzkoušíte?

Proč začít filtrovat vodu?

V pitné vodě schválené Hygienickou stanicí stále může být přítomno na 2100 známých toxinů. S tím si umí právě vodní filtry poradit a takto vysoké číslo minimálně z většiny redukovat. Jaké jsou další benefity?

  • Filtrace vody v každém případě vylepší chuť i vůni každého doušku. To vše díky odstranění chloru a dalších výše avizovaných chemikálií.
  • Pití svěží filtrované vody chrání tělo před nemocemi a vede celkově k lepšímu zdraví.
  • Vodní filtry umí z vody odstranit stopy olova, které umí v lidském těle nadělat paseku.
  • Jakýkoliv způsob filtrace vody je i včetně nákupu filtrů do budoucna o dost levnější a ekologicky přijatelnější, než pití balené vody ze supermarketu.
  • Pití filtrované vody výrazně snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny (např. rakoviny konečníku, rakoviny tlustého střeva a rakoviny močového měchýře) tím, že neobsahuje chlor a jeho vedlejší produkty.
  • Filtry z uhlíku umí selektivně odstranit nebezpečné nečistoty, zatímco zachovají zdravé minerální usazeniny. To v překladu znamená, že pH zůstane vyrovnané.

TIP: Víte, že pH vody může mít mimo jiné vliv na obranyschopnost? O benefitech kyselé a zásadité vody jsem se rozepsal nedávno v článku o alternativní úpravě vody – ionizaci.

  • Vodní filtry snižují riziko gastrointestinálních onemocnění o více než 80 %.
  • Filtrovaná voda je zvláště důležitá pro děti. Jde totiž o nejzdravější možnou vodu pro jejich rozvíjející se imunitní systém.

 

Zaujala vás filtrace vody nebo už některým z avizovaných způsobů doma vodu filtrujete? Nezapomeňte se nám pochlubit do komentářů a poskytnout zajímavé tipy na svěží osvěžení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odběr novinek e-mailem

Sledujte na sociálních sítích