Vitamin A – příčina epidemie chronických nemocí? Aktualizováno!

Aktualizace 8/2020:

V první řadě je teorie pořád pravdivá, nikdo ji nevyvrátil, a pomáhá v praxi dalším a dalším lidem.

Na scéně se objevil Dr. Anthony Mawson, který zkoumá toxicitu nevitaminu A a publikuje o tom věděcké články: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Mawson%20AR%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=31546693

Podstatné změny vyvstaly v přístupu k dietě a detoxu. Lépe teď rozumíme podstatě toxicity nevitaminu A. Mnoho povolených potravin z dřívějška zbytečně brzdilo detox a způsobovalo potíže, na druhou stranu není tak zásadní extrémně omezovat příjem potravin s obsahem nevitaminu A. V první řadě jde o schopnost organismu zbavovat se nebezpečných látek. Nevitamin A je jen mechanismus, skrz který se v těle s nefunkčním detoxem většina nemocí manifestuje. Doporučuji celý článek přečíst znovu, protože změn je hodně a jsou důležité. Umíme teď detox provést rychleji a s menším utrpením.

TL;DR, krátká verze, shrnutí podstaty teorie:

Vitamin A není vitamin, ale rostlinný toxin, který poškozuje tkáně, způsobuje otravu a rozmanitou škálu nemocí (zejména civilizačních a autoimunitních).

V minulosti nečinil potíže ze dvou důvodů:

  • Jedli jsme ho méně. Dnes ho přijímáme v absurdním množství z barevné zeleniny, doplňků stravy, mléčných výrobků, vnitřností, rybích olejů…
  • Tělo ho umělo dost rychle vylučovat, což dnes neumí. Blokujeme detoxikační schopnost jater toxickým životním prostředím, zejména glyfosátem, léky a aldehydy.

Proto se nevitamin A hromadí v našich tělech a způsobuje epidemii chronických nemocí.

Pokud přestaneme přetěžovat zahlcené detoxikační cesty v těle, podpoříme schopnost jater vylučovat jedovaté látky a omezíme příjem nevitaminu A na rozumnou míru, můžeme se zbavit nahromaděných zásob tohoto jedu, a tím i nejrůznějších zdravotních potíží včetně tzv. neléčitelných autoimunitních stavů.

Níže popíšu pozadí toxicity nevitaminu A a principy detoxu. Cílem článku NENÍ podat ucelený návod na detox, poskytnout kompletní seznamy potravin ani vyčerpávající popis biochemických procesů. Má pouze upozornit na problém, který se týká nás a našich blízkých. Nebudu zveřejňovat informace, které jsou odborným know-how druhých lidí. Na konci článku však odkazuji na zdroj, ze kterého můžete úplné, přesné a vždy aktuální informace čerpat.

Co mají společného chronické, autoimunitní, zánětlivé a degenerativní onemocnění moderní doby? 

  • Crohnova nemoc
  • ulcerózní kolitida
  • lupus
  • ekzémy
  • roztroušená skleróza
  • lupénka
  • astma
  • artritida
  • cukrovka
  • celiakie
  • Sjögrenův syndrom
  • vitiligo
  • Hashimotova tyroiditida
  • Alzheimerova choroba
  • autismus
  • ADHD
  • chronická deprese
  • Parkinsonova nemoc
  • alergie a další

Podle lékařů a dalších odborníků jsou nevyléčitelné a neví si s nimi rady. Že epidemie chronických nemocí v naší populaci neúnosně narůstá, vidíme všude kolem sebe. Patříte i vy mezi lidi, kterým nemoc ničí život? Nebo vaši blízcí? Říkají vám lékaři, že se s tím máte smířit? 

Co kdybych vám řekl, že řešení už existuje? Že zatímco případy onemocnění rostly, probíhal po desítky let rozsáhlý výzkum, co za nimi stojí? To vše se stalo. Jen jsme to neviděli. Stačil jeden člověk s otevřenou myslí, aby vše spojil dohromady a našel příčinu. 

„Vitamin“ A

Lidé chybují. I vědci. A co teprve před sto lety. Začátkem 20. století zjišťovali, že potraviny možná obsahují i jiné živiny než sacharidy, bílkoviny a tuky. Elmer McCollum v roce 1914 zkoumal „faktor A“ obsažený v mléce. Zjistil, že potkani krmení stravou bez faktoru A neprospívají. Byl tedy objeven první vitamin a z těchto poznatků vycházela věda až do současnosti. Že takzvaný vitamin A obsahovaly i kasein a sádlo, kterým vědec krmil domněle ochuzené potkany, tenkrát nikdo netušil. 

O sto let později přichází na scénu Grant Genereux, kriticky uvažující inženýr nezatížený klasickými vědomostmi předávanými na lékařských fakultách ani tlakem farmaceutických firem, trpící atopickým ekzémem a odhodlaný se uzdravit. Došlo mu, že závěr McColluma byl chybný a ubozí potkani netrpěli nedostatkem faktoru A, byli jím naopak předávkovaní. Nevím jak vám, mně ale připadá seznam následků předávkování „vitaminem“ A fakt zběsilý na jeden vitamin: 

  • nespavost
  • otupělé myšlení (brain fog)
  • deprese
  • úzkost
  • podrážděnost
  • letargie
  • zmatenost
  • ospalost
  • závrať
  • obrna lícního nervu
  • sebevražedné myšlenky
  • záchvaty
  • polární hysterie
  • suchá pokožka
  • svědění
  • vyrážky
  • šupinatá pokožka
  • kožní zánět (dermatitida)
  • erytém (začervenání)
  • křehké nehty
  • nadměrné pocení
  • mastná pokožka a vlasy
  • hyperpigmentace (oblasti tmavší pokožky)
  • seborea
  • petechie
  • cheilitida (zanícené a praskající koutky úst)
  • trhliny na pokožce
  • metličkové žilky
  • odlupování kůže
  • žluté nebo oranžové zbarvení kůže
  • nadměrná produkce kolagenu (např. keloidy)
  • únava
  • zhoršená svalová a pohybová koordinace
  • spontánní zlomeniny
  • ztuhlost svalů
  • bolest svalů
  • bolest kloubů
  • bolest kostí
  • kalcifikace tkání
  • hyperkalcémie
  • otoky
  • hyperostóza (nadměrný růst kostní tkáně)
  • alopécie (řídnutí a ztráta vlasů)
  • hrubé vlasy
  • sucho v ústech
  • zánět dásní
  • krvácení dásní
  • bolest v ústech
  • zvýšený pocit žízně
  • suché sliznice
  • ztráta chuti k jídlu
  • bolest a jiný břišní diskomfort
  • průjem
  • nevolnost
  • zvracení
  • neschopnost přibrat na váze (hlavně u dětí)
  • nežádoucí hubnutí
  • rozmazané vidění
  • dvojité vidění
  • bolestivá citlivost na světlo
  • zánět spojivek
  • exoftalmus (vysunutí oka z očnice)
  • papiloedém (otok zrakové papily)
  • potíže s menstruací
  • hypomenorea (snížená intenzita, slabé krvácení při menstruaci)
  • horečky
  • vyrážky
  • bolesti hlavy
  • migrény
  • krvácení z nosu
  • zvýšený tlak mozkomíšního moku
  • zvýšený lebeční krevní tlak
  • vyboulená fontanela (hlavička) novorozenců (zvýšený nitrolebeční tlak)
  • anémie (nízké krvinky, hemoglobin, hematokrit)
  • leukopenie (nízké bílé krvinky, často u autoimunitních onemocnění)
  • leukocytóza (zvýšené bílé krvinky, často u infekcí)
  • nedostatek krevních destiček
  • abnormality na jaterních testech (bilirubin, AST, ALT, GGT…)
  • nealkoholické ztučnění jater
  • otok břicha kvůli hromadění tekutin
  • poškození jater
  • žloutenka
  • jaterní fibróza
  • jícnové varixy (zvětšené cévy v jícnu)
  • zvětšení jater
  • zvětšení sleziny
  • portální hypertenze
  • cirhóza
  • bolestivé nebo obtížné močení
  • změkčení nebo ztenčení lebky u novorozenců a dětí
  • pomalý růst u dětí
  • předčasné uzavření epifýz u dětí
  • při akutní otravě zvýšený tlak mozkomíšního moku, postupující ospalost, stupor (strnulost), ataxie (ztráta kontroly nad tělem, omezená pohyblivost), kóma

Jestli byli chudáci potkani vlastně předávkovaní, znamená to, že co dnes věda považuje za příznaky nedostatku „vitaminu“ A, jsou příznaky jeho nadbytku. Schválně, najděte si příznaky hypovitaminózy A. Jsou stejné! Jak je to možné? Nijak! Vše totiž patří na jeden seznam. Pokud má člověk málo „vitaminu“ A, nejde o příznaky nedostatku, ale o projevy detoxu, při kterém se uložené zásoby vyplavují zpět do krevního oběhu (o tom dále). 

Takže první objevený vitamin není vitamin?

Přesně. Výzkumníci udělali chybu a po sto letech už je asi trapné to přiznat. Co je tedy faktor A zač? 

Podle dostupných informací je „vitamin“ A prostě jen rostlinný toxin. O výrazně barevných karotenech lze spekulovat, že mají rostliny chránit před sežráním, podobně jako výraznými barvami varují predátory jedovatí živočichové (aposematismus). 

Jakmile Grant pochopil, že potíže spojované s „vitaminem“ A vznikají jeho přítomností nezávisle na dávce, studoval množství publikovaných výzkumů. Všechny vycházely z předpokladu, že zkoumají vitamin, a přicházely s rozporuplnými závěry. Teprve s vědomím, že „vitamin“ A neplní v těle žádnou přínosnou funkci, začaly výsledky studií zapadat do sebe a děsivým způsobem dávat smysl. 

Globální epidemie moderních chronických nemocí není nic víc než skrytá globální otrava. Konzumujeme toxickou látku, kterou je snadné nalézt v mnoha potravinách. Látku, kterou nikdo nepodezírá, o které si myslíme, že nám dokonce pomáhá. Přidáváme ji do potravin, používáme jako barvivo, jíme ji v doplňcích stravy a lécích. „Vitamin“ A je mírně jedovatá látka, kterou jsme si zvykli konzumovat v nadměrném množství. Udržujeme stálou hladinu skryté otravy, která podlamuje zdraví celé populaci. Nezbývá než si přiznat chybu, odpustit si, a jít dál. 

Problémy nejlíp řeší inženýři

Grant věděl, že bude znít jako blázen, provedl tedy experiment na sobě a párku pískomilů. Všichni přežili, Grant se zbavil ekzému, podle posledních testů drží světový rekord v deficienci „vitaminu“ A a těší se dobrému zdraví.

Grantovi pískomilové po 30 týdnech bez „vitaminu“ A. Na to, že měli být už 20 týdnů po smrti, mi přijdou vcelku čilí.

Od roku 2015 vydal tři obsáhlé ebooky, kde píše o nabytých poznatcích. Dává je na svém blogu Ideas, Concepts, and Observations zdarma všem, kdo chtějí znát pravdu. V první knize popisuje svou cestu, vyléčení autoimunitní choroby a dokládá, že „vitamin“ A působí jako příčina mnoha zánětlivých onemocnění. Ve druhé shrnuje, že „vitamin“ A vůbec není vitamin a jde jen o zpackaný výzkum. Vysvětluje také toxicitu léků a vakcín. Poslední kniha je celá o rakovině prsu. Jedním z hlavních rizikových faktorů způsobujících rakovinu je totiž hádejte co.

Není zvláštní, že referenční obsah „vitaminu“ A v krvi je nejnižší u dětí ve vývoji a s rostoucím věkem stoupá? Nezní to, jako by se ta látka v průběhu života v těle jen usazovala? Nestoupá s věkem i množství zdravotních problémů? 

Zdroj: https://ggenereux.blog/2018/08/26/nothing-its-worth-fighting-for/

„Vitaminu“ A se dá zbavit. Grant se při posledním testu dostal na 0,1 µmol/L. Když mu z laboratoře volali s tak nízkým výsledkem, měli starost, jestli je v pořádku. Grant byl naštvaný, že to není nula. Chce dokázat, že „vitamin“ A v těle k ničemu nepotřebujeme. 

V přírodě se „vitamin“ A vyskytuje v rostlinách ve formě rozličných karotenoidů. Betakaroten, lutein, zeaxanthin, astaxanthin, cryptoxanthin, lykopen – to vše je „vitamin“ A. Jakmile ho sníme my nebo zvířata, mění se různými procesy na estery retinolu a kyselinu retinovouUkládá se v játrech (a dalších tkáních, když jsou už játra plná) a při vhodných příležitostech ho tělo zase vylučuje. Nemusí jít o nic dramatického. Naše těla jsou evolucí dobře přizpůsobená, abychom mohli jíst rostliny a poradili si i s jejich škodlivými složkami, jako je „vitamin“ A. 

Pokud ho tělo dokáže zpracovat a vyloučit, v čem je tedy problém?  

Toxická doba

Vše může být v pořádku, dokud tělo dokáže „vitamin“ A dostatečně rychle vylučovat. Jako by nestačilo, že jíme hromadu pestrobarevné zeleniny, mléko, vejce a vnitřnosti (plné „vitaminu“ A), s potravinami jíme i látky, které jeho detoxikaci blokují.

Tou první je glyfosát neboli Roundup. Roundup je tzv. totální herbicid o jehož škodlivosti jste jistě slyšeli. Nevěděli jste, proč je vlastně tak škodlivý? Protože blokuje detoxikační kanály v organismu a játra pak nedokáží vylučovat toxické látky včetně „vitaminu“ A. Ten se pak ukládá v játrech, tuku a dalších tkáních. Je to pro tělo jediný způsob, jak se ochránit, když ho nemůže dost rychle vyloučit. V krvi kolovat nesmí, zemřeli byste. Jakmile začnou v průběhu let zásoby „vitaminu“ A přetékat, objevuje se jeden zdravotní problém za druhým. Zákeřné je, že každý má potíže jiné. Jed působí na veškeré buňky těla a jde jen o to, kde se projeví dřív a kde později. Někdo má problémy s trávením, jiný s hormony štítné žlázy, další získá artrózu. Každý má nejslabší článek jinde a seznam je dlouhý dost.

Roundup se používá od roku 1974 v USA a postupně se dostal do celého světa. V Československu se poprvé zkoušel v roce 1988. Dnes najdete stopy glyfosátu všude. Stříká se na plodiny na polích, dostává se do koloběhu a je už i v dešťové vodě. V Česku možná není situace tak zlá jako v USA, že se však glyfosát nachází v pitné vodě, je známá věc, na kterou upozorňují i vodohospodáři

Je to právě posledních 40 let, kdy množství rozličných chronických a autoimunitních chorob dramaticky narůstá. Nepřidají tomu ani léky. Hypervitaminózu A vyvolává s jistotou Accutane (Roaccutane), lék proti akné, který obsahuje isotretinoin, kyselinu retinovou, „aktivní“ a nejničivější formu „vitaminu“ A (stejnou formu jako chemoterapie). Funguje cíleně na principu předávkování. Častým spouštěčem toxicity u žen je hormonální antikoncepce – blokuje totiž detoxikační kanály. Stejný problém způsobují antidepresiva. Jestli jste užívali tyto léky, buďte si jistí, že se vás téma týká. Zmíním také kontroverzní vakcíny. Mechanismus, jakým můžou vyvolat chronické potíže, je blokace detoxikace mj. „vitaminu“ A a nastartování chronické toxicity.

O jakých detoxikačních kanálech mluvíme? Je to systém využívající alkoholdehydrogenázu a aldehyddehydrogenázu. S jejich pomocí tělo zpracovává a vylučuje látky patřící mezi alkoholy a aldehydy.

Když sníme betakaroten, tělo ho přemění na 2 molekuly retinaldehydu. Ten může přeměnit na retinovou kyselinu a vyloučit zase ven. Jenže tato kyselina je agresivní, poškozuje tkáně a nemůže se jí v těle volně pohybovat moc najednou. Proto se nadbytek retinaldehydu přemění opačným směrem na retinol, který vstoupí do krevního oběhu (což je mimochodem jediná část nevitaminu A, která se dá z krve testovat, a nevypovídá vůbec nic o jeho množství v těle) a nakonec se uloží do jater a dalších tkání ve formě retinyl esteru. Retinyl ester je také forma nevitaminu A, kterou konzumujeme z živočišných zdrojů. A k vyloučení má daleko – musí projít všemi přeměnami přes retinol v krvi, retinaldehyd až na kyselinu retinovou. Každá přeměna vyčerpává drahocenné enzymy a nemůže fungovat bez alkoholdehydrogenázy a aldehyddehydrogenázy. 

Už to vidíte? Retinol je alkohol a retinaldehyd je aldehyd. Jenže nevitamin A není jediný alkohol/aldehyd, který se v našem organismu může objevit. Když vypijete alkohol (etanol), játra ho detoxikují stejným procesem přes acetaldehyd. Stejným způsobem se tělo zbavuje formaldehydu atd. 

Podstatný je stupeň nebezpečí těchto látek. Tělo totiž mnoha z nich dává přednost před retinolem. Pokud tedy např. pijete alkohol, detoxikuje se etanol a detoxikace nevitaminu A je pozastavena a čeká na uvolnění detoxikační kapacity. Která vůbec nemusí nastat. 

Mezi aldehydy patří také aromatické látky z koření (skořice, vanilka…) a éterických olejů (citraldehyd). Z přírodních blokátorů systému ADH a ALDH zmíním ještě sulfidy a antioxidanty v zelenině a ovoci. 

Já ale áčko jím a jsem v pohodě…

Nejste. Vše záleží na množství. Je důležité si uvědomit, že „vitaminu“ A, glyfosátu ani aldehydům se nevyhneme úplně. To ovšem nemění nic na tom, že jsou škodlivé vždy a pro všechny. Je taky mylné domnívat se, že když neberete léky ani doplňky stravy, problém se vás netýká. 

Kyselina retinová se používá jako chemický peeling nebo součást chemoterapie. Kyselina retinová, kterou tělo vytvoří z mrkve, je úplně stejná. Nedávají teď smysl svědectví, že se dá rakovina léčit mrkvovou šťávou? Mrkvová šťáva je taková přírodní chemoterapie. A kyselina retinová v trávicím traktu? Chemický peeling na střevní sliznici? Střevní záněty a syndrom propustného střeva? Jak jen to do sebe zapadá? 

Existuje případová studie, kdy chovatel krmil králíka výhradně mrkví. Ten králík dostal hyperostotickou polyartropatii (artritické, kostnaté klouby po celém těle) z mrkve, jediného zdroje „vitaminu“ A, se kterým se v životě setkal. 

Možná jste užívali lutein nebo astaxanthin a pomáhaly vám. I to má svůj důvod. U „vitaminu“ A existuje tzv. paradox doby trvání. Velká dávka „vitaminu“ A může problém dočasně zlepšit, stále se ovšem ukládá v těle. Krátkodobý přínos jedu pomine a z dlouhodobého hlediska způsobí jedině zkázu. Proto najdete studie tvrdící, že „vitamin“ A v různých případech pomáhá. Krátkodobě a v Petriho misce. V reálném světe se tyto výsledky nepotvrzují, naopak může dojít ke zhoršení potíží. Takové studie nikdo nepublikuje. 

Můžete namítnout, že je dnes vyčerpaná zemědělská půda, potraviny chudé na živiny, a moderní lidé zkrátka nemají dostatek hořčíku, draslíku, boru a dalších nutrientů. To ale nestačí na tak masivní příznaky otravy. Navíc je možné, že jakmile tělu ulehčíme od konstantní zátěže „vitaminem“ A, nebudeme vitaminů a minerálů potřebovat zdaleka tolik, kolik si dnes myslíme, že je nezbytné. (Nevitamin A vyčerpává magnesium z buněk a snižuje produkci ATP)

Jste-li houževnatí a nejíte ho moc, může „vitamin“ A snížit kvalitu vašeho života třeba o 5 %. To asi nepoznáte. Jakmile však pohár přeteče a kvalita života jde dolů o 50 %, poznáte to určitě. Dobrá zpráva je, že už víte proč. A můžete s tím něco udělat.

Jak na to?

První krok je jasný. Nepřilévat olej do ohně. Musíte omezit příjem „vitaminu“ A na minimumPřestat užívat doplňky stravy je snadné. Horší může být uvědomit si, co všechno „vitamin“ A obsahuje. Multivitamíny, karotenoidy jako lutein či astaxanthin, krilové a rybí oleje (olej z tresčích jater je nejhorší), zelené „superpotraviny,“ mořské řasy, přírodní vitaminové prášky, syrovátkový protein… „Vitamin“ A je zákeřný a schovává se, kde byste ho nečekali. Už po vysazení doplňků stravy se mnozí cítí lépe. Další na řadě jsou potraviny. Nesmíme je ale volit jen podle obsahu nevitaminu A. U některých potravin nemusí trochu áčka vadit, důležitý je totiž i obsah aldehydů a dalších látek, které blokují detoxikační systém dehydrogenázy, nebo naopak látky, které detox podporují.

Velmi důležité (a ve starších verzích VA detoxu opomíjené) je taky nespoléhat na dietu složenou z bílých potravin bez nevitaminu A. Je sice možné, že různých živin nepotřebujeme zdaleka tolik, jak se může zdát, potraviny jako bílá rýže a mouka přímo vyčerpávají vitaminy B (hlavně thiamin, B1) a způsobují jejich deficit. To obvykle po půl roce přinese zhoršení zdravotního stavu a návrat potíží. Ty jsou však způsobeny nedostatkem thiaminu, ne „vitaminu“ A. (Bílá rýže vyčerpává thiamin a způsobuje nemoc beri beri)

Thiamin a další B vitamíny obsahují luštěniny, perfektní potravina k detoxu. Fazole adzuki se také užívaly k léčení beri beri. Luštěniny navíc obsahují rozpustnou vlákninu, která je pro detox nevitaminu A kritická. Játra při detoxu vylučují kyselinu retinovou do střev ve žluči. Tuto toxickou žluč na sebe rozpustná vláknina váže a odvádí z těla ve stolici. Proto je důležité chodit na stolici alespoň dvakrát denně (ideálně jednou po každém velkém jídle – jako miminka). Čím déle zůstává žluč ve střevě, tím víc kyseliny retinové se znovu absorbuje, vrací se zpět do těla a vyčerpávající cyklus utrpení se opakuje. Ačkoli se nevitamin A vylučuje i močí, potem a dalšími cestami, rozpustná vláknina a pravidelné vyprazdňování jsou pro detox nevitaminu A zásadní.

Čemu se tedy vyhýbat?

  • barevná zelenina a ovoce, především žlutá, oranžová, červená a tmavě zelená barva (mrkev, paprika, rajčata, dýně, batáty, červená řepa, špenát, bylinky, avokádo; mango, pomeranč, meloun, kiwi a mnoho dalších)
  • žluté brambory
  • rostlinné oleje, především panenské (avokádový, olivový, řepkový…)
  • mléko a veškeré mléčné výrobky
  • vejce
  • vepřové maso a sádlo
  • tučné ryby
  • růžové ryby (losos)
  • játra, ve kterých zvířata jed ukládají (proto je olej z tresčích jater takový overkill: rybí tuk + játra + koncentrovaný výrobek)
  • jiné vnitřnosti
  • arašídy a některé ořechy
  • některé obiloviny obsahují „vitamin“ A, jiné lepek, všechny glyfosát
  • bílá rýže, bílá mouka, cukr ve větším množství (vyčerpávají thiamin)
  • cibule, česnek, zelí, kapusta, kedlubny, ředkve (sulfidy blokují dehydrogenázu)
  • zavařeniny, konzervované a přezrálé ovoce (obsahují aldehydy)
  • aromatické koření a esenciální oleje (aldehydy)
  • banány (aldehydy)
  • kokosové produkty (volné mastné kyseliny zhoršují symptomy při detoxu)
  • alkohol
  • molekulární vodík (je v opozici proti dehydrogenáze)
  • vitamin C (blokuje dehydrogenázu)
  • vitamin E (chová se v těle podobně jako nevitamin A a podporuje jeho ukládání; i když sám se nezdá tak nebezpečný)

Co se naopak jíst může?

  • hnědá rýže (natural) a pohanka v biokvalitě
  • luštěniny (doplňují thiamin a rozpustnou vlákninu)
  • oves a ječmen v biokvalitě (zdroj rozpustné vlákniny, ale i karotenoidů; někdo je snáší, někdo ne)
  • loupané bílé brambory (ne žluté)
  • chřest, celer (podporují dehydrogenázu)
  • loupané okurky, loupané bílé/zelené cukety (ne žluté, oranžové)
  • světle zelené saláty, pastinák
  • ovoce bez karotenů a aldehydů (jablka, hroznové víno; bobule jako jahody a borůvky jsou barevné díky antokyanům, tedy bez „vitaminu“ A; antioxidanty však blokují detoxikaci aldehydů, tak s ovocem opatrně)
  • krůtí, kuřecí, hovězí maso
  • rafinovaný avokádový, slunečnicový olej
  • některé ořechy a semínka

Problematická je i kosmetika a hygienické přípravky. Mnoho z nich obsahuje „vitamin“ A, retinol, karotenoidy a rostlinné nebo esenciální oleje. „Vitamin“ A zvyšuje citlivost pokožky na slunce. Opalovací krémy obsahují „vitamin“ A. Proč by opalovací krémy zvyšovaly citlivost na slunce? Abyste se bez nich už podruhé neobešli? 

Přes kůži vstřebáváte látky stejně jako přes střevní sliznici. Neaplikujte si na pokožku nic, co byste nesnědli. 

Jakmile omezíte příjem „vitaminu“ A, je nutné umožnit detoxikaci zásob nahromaděných v těle. Organismus se úžasně schopný si poradit, když mu to dovolíme. Jak jsem již zmínil, musíme podpořit dehydrogenázu, jak jen to jde. Vyhýbat se glyfosátu v konvenčních potravinách, stravovat se v biokvalitě (minimálně obilniny) a filtrovat vodu (lepší je destilace nebo reverzní osmóza). 

Užitečným nástrojem je minerál zeolit, který tělo alkalizuje a dokáže z něj detoxikovat glyfosát

Jako zdroj rozpustné vlákniny lze doplňkově užívat vlákninu Sunfiber.

Detox „vitaminu“ A je závislý i na jiných živinách, např. taurinu, což příliš nenahrává vegetariánům. 

Grant Genereux to trefil skvěle. Každý den jedl jen rýži, fazole, hovězí maso a občas jablko. Je to inženýr. V těch pár potravinách se vyhnul nevitaminu A i aldehydům, zajistil si příjem thiaminu a dalších nezbytných živin a také rozpustné vlákniny pro detox. Musíte i vy jíst 4 jídla pořád dokola? Kdepak. Sympatické je, že nemusíte nic dodržovat dokonale. Můžete jít do extrému, a můžete taky postupovat v klídku a počkat si na výsledek o něco déle. Nakonec to zabere tak jako tak. 

Jak dlouho to potrvá a co očekávat?

První zlepšení byste měli pozorovat po 3 až 6 měsících. Trvá minimálně 1 až 2 roky, než se játra zcela zbaví „vitaminu“ A. Tohle není žádný víkendový detox ani třicetidenní výzva. Tohle je skutečné léčení. Délka procesu závisí na tom, jak přísně režim dodržujete, jak jste staří a v jak špatném jste zdravotním stavu. 

Detoxikace probíhá normálním vylučováním močí a stolicí, případně kůží. Moč má být žlutá a stolice formovaná. Průjem není detoxikace, jen průjem. 

Detox probíhá v cyklech, které přináší přechodné zhoršení. Mezi cykly uvidíte, jak staré potíže pomalu mizí. Je to jako tři kroky vpřed a dva kroky zpátkynemělo by vám ale být špatně pořád – to není detox. 

Nejprve se zhorší současné potíže, ty také zmizí nejdřív. Postupně se začnou vracet starší problémy, aby nakonec zmizely i ony. Nejvytrvalejší a nejstarší nemoci se budou léčit jako poslední. Vždy byste měli vidět postupné zlepšování, které vás ujistí, že se léčíte. 

Další zázračná dieta?

Vlastně jo, proč ne. S tím rozdílem, že tahle dieta dává smysl od začátku do konce. Spojují se v ní všechny nekompletní teorie o chronickém systémovém zánětu (skrytá otrava), překyselení těla (kyselina retinová), Candidě, mikrobiotě (ovlivněné toxickou žlučí ve střevech), autoimunitních chorobách vrstvících se jedna na druhou, metabolismu a mitochondriích, potravinových alergiích, lepku, GMO a toxinech z prostředí (glyfosát, aldehydy). Na co si vzpomenete, do tohoto konceptu zapadá. A nejen že do sebe vše zapadá. Celé je to geniálně jednoduché. Stejně jako fyzici hledají teorii všeho, možná jsme narazili na jednotnou teorii chronických nemocí

Někteří z vás zkoušeli diety jako Paleo, Whole30, AIP, low carb, keto, GAPS nebo SCD. Jsou extrémně restriktivní a obvykle fungují, jen když je dodržujete bez zaškobrtnutí. Někdy ani to ne. A proč ne? Přináší sice i vhodná opatření a soustředí se na kvalitní a přirozené potraviny, v závislosti na tom, z čeho si je složíte, můžou ale pořád obsahovat hromadu „vitaminu“ A z barevné zeleniny, mléka, vajec nebo sádla. Autoimunitní protokol správně cílí na vajíčka a lilkovitou zeleninu, nechápe ale proč. 

Na druhou stranu už by teď mohlo být jasné, proč někteří lidé prospívají na bláznivých dietách jako carnivore diet, kdy se jí jenom maso, a bramborové dietě, kdy se jí, jak asi tušíte, jenom brambory. Jsou to diety bez „vitaminu“ A. Prvotní problém však ani ony neřeší, tělo se při nich z nedostatku jiných živin, vlákniny a bez podpory dehydrogenázy nemusí detoxikovat. 

Program detoxikace glyfosátu a „vitaminu“ A

Dr. Garrett Smith je licencovaný naturopatický lékař v Arizoně v USA. Je to současně jediný profesionál, který pomáhá klientům v tomto procesu. Zasvětil svůj čas studiu hory výzkumů a souvislostí a ve spolupráci s Grantem a Dr. Anthony Mawsonem vytváří léčebný program, který podporuje detoxikaci „vitaminu“ A, aby proběhla rychle a bez potíží. Zatímco málokdo věří, že tahle věc je skutečná, Dr. Smith léčí své klienty z neléčitelných nemocí

Na jeho webu najdete obrovské množství vědeckých studií i výpovědí a reálných zkušeností podporující vše, o čem píšu. Můžete si objednat jeho online program, který průběžně ladí a vylepšuje, nebo s ním navázat spolupráci a konzultovat osobně – pracuje na dálku a má klienty i v Evropě. 

Dr. Smith vysvětluje základy toxicity „vitaminu“ A. 

Toxicitu „vitaminu“ A lze považovat za epidemii…

…a nedostatek „vitaminu“ A přitom neexistuje. 

Pár slov závěrem

Toxicita „vitaminu“ A samozřejmě nestojí za všemi potížemi. Je ale možné, že stojí za 90 % z těch vašich. Jestli vám jednotná teorie chronických nemocí dává smysl a zapadá do vaší historie, přečtěte si víc a začněte krůček po krůčku experimentovat. Budete-li se tématem zabývat, uvidíte, kolika lidí okolo vás se týká

Zejména lékaři, nutriční poradci a jiní odborníci by měli k tématu přistoupit s otevřenou myslí. Netvrdím, že je 100% platné, tvrdím však, že by mohlo být. Možná je načase opustit nefunkční nástroje, poučit se a začít pomáhat klientům, nad kterými jste dávno zlomili hůl (a oni nad vámi). Dr. Smith také dřív předepisovat „vitamin“ A. Viděl, že některým lidem nedokáže pomoci. Přiznal si, že se mýlil, dál se vzdělává, hledá podstatu problému a snaží se v první řadě pomáhat. 

I pro mě je důležitější znát pravdu, než abych měl pravdu já. Budu rád za každou věcnou kritiku. Přesvědčíte-li mě, že se mýlím, bude to pro dobro všech. Teď jsem však přesvědčen o pravdivosti všeho, o čem píšu. Čas ukáže. 

Postoj Biohack Planet k „vitaminu“ A

Jdeme sami proti sobě, co? I v naší nabídce najdete doplňky s karotenoidy a „vitaminem“ A. Pro nás na Biohack Planet je důležitější pravda než vaše peníze.

Prozatím nepřidáváme do nabídky další produkty, které ho obsahují. Považuji za neetické prodávat lidem škodlivé přípravky bez jejich vědomí. Na druhou stranu, můžu se s celým konceptem mýlit, a lidé nevitamin A stále poptávají. O toxicitě nevitaminu A se v Evropě začne mluvit až někdy kolem roku 2025. Tou dobou už bude na mnoha případech z praxe ověřené, zda je to skutečná věc.

U dotčených produktů jsem zveřejníl varování s odkazem na tyto informace a nechám každého, aby se rozhodl sám. Biohacker a vědomý člověk by měl mít svůj život ve vlastních rukou

Odkazy k dalšímu studiu

Audiokniha Poisoning for Profits Granta Genereux:

Blog-fórum Nutrition Restored: https://nutritionrestored.com/blog-forum/

Výpovědi uzdravených: https://nutritionrestored.com/blog-forum/forum/poison-vitamin-a-and-glyphosate-detox-testimonials-anecdotes/

Studie a výzkumy sesbírané Dr. Smithem: https://nutritionrestored.com/blog-forum/forum/conditions-diseases-deficiencies-excesses-caused-by-poison-vitamin-a/

Dr. Garrett Smith hojně publikuje na Facebooku: https://www.facebook.com/DoctorAsTeacher

Výzkum Dr. Mawsona: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Mawson%20AR%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=31546693

Odhalení „vitaminu“ A na blogu 180 Degree Health: https://180degreehealth.com/vitamin-vitamin-villain/

Blog Granta Genereux: https://ggenereux.blog//?s=vitamin+a&search=Go

Vitamin A je jed! Rozhovor s Grantem Genereux: https://quaxpodcast.com/2019/08/ep-26-interview-grant-genereux-vitamin-a-is-a-poison/

6 let bez vitaminu A! Jakto, že je ještě naživu? Druhý díl rozhovoru s Grantem Genereux: https://quaxpodcast.com/2020/09/ep-69-interview-grant-genereux-no-vitamin-a-in-six-years-how-is-he-even-alive/

Jak „vitamin“ A způsobuje obezitu: https://ggenereux.blog/2018/10/08/obesity-causation/

Studie spojující „vitamin“ A s astmatem: https://www.researchgate.net/publication/11841467_Could_bronchial_asthma_be_an_endogenous_pulmonary_expression_of_retinoid_intoxication

Příznaky toxicity „vitaminu“ A: https://butternutrition.com/signs-vitamin-a-toxicity/

O žádných informacích v češtině bohužel nevím – znáte-li někoho, kdo se u nás tématem zabývá, podělte se. 

Knihy Granta Genereux ke stažení:

Extinguishing the Fires of Hell

Poisoning for Profits

Breast Cancer

Služby Dr. Garretta Smithe:

https://nutritionrestored.com/services/

Při objednávce uveďte mé jméno (Michal Jaško) jako člověka, který vám program doporučil. Drobně mě tím podpoříte. 

Centrum informací o toxicitě nevitaminu A s průběžně aktualizovaným detoxikačním programem:

https://nutrition-restored.mn.co/

Máte osobní zkušenost s chronickým onemocněním? Užívali jste léky, které vám zničily zdraví? Napadlo vás někdy podezírat „vitamin“ A? Podělte se s námi v komentářích! 

 

Nejsme zdravotní poradci. Informace, které jsme shromáždili, sdílíme pro usnadnění orientace v problematice. Přistupujte k nim kriticky. Rozhodnete-li se na základě našich článků jednat, činíte tak na vlastní zodpovědnost. 

Článek neobsahuje affiliate odkazy a nikdo mi za něj neplatí. Bude průběžně aktualizován a doplňován o nové poznatky. 

Napsat komentář: Pavel Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

38 komentářů

  1. M
    Michal Jaško
    9:51 · 18. 6. 2019

    Nobelovu cenu za chemii získal v roce 1937 Paul Karrer „za výzkum karotenoidů, flavinů a vitaminů A a B2.“ Zdroj: https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1937/summary/

  2. J
    Jiří Hutečka
    16:51 · 22. 6. 2019

    Sakra a ja myslel, ze jsem jediny cech, ke kteremu tahle „teorie“ doputovala. :)) Od doby co jsem dobral roaccutan na akne se nemuzu vymotat s prapodivnych zdravotnich problemu. Behem tech cca 15 let co se v te strave, zdravi doplnkach, biochemii babram jsem toho uz precetl, vyzkousel opravdu hodne. Mel jsem tolik teorii proc ma ty a ty zdravotni problemy. Od vsemoznych parazitu, toxicity tezkych kovu, amalgamu apod.. No nikdy me nenapadlo, ze by to mohla byt chronicka toxicita vit A. Je fakt, ze od doby co jsem zacal jist jatra na doporuceni vsech moznych expertu na stravu. Ba i dokonce brat doplnky se syntetickym vitaminem A. Ze zdravi se spise zhorsovalo. No ted to dava trochu vetsi smysl. Kde se bere ta silena senzitivita kuze na slunce. S ceho prameni moje problemy s jatry, proc mam hypothyreozu atd. atd.. No diet jsem vyzkousel uz mraky. Takze strava nizka na vitamin A me nedela sebemensi problem. Zatim to dodrzuji cca 3-4 tydny a co jsem zaznamenal. Tak senzitivita kuze na slunce je mnohem nizsi. Nerudnu. Normalne se opaluju. Nehty nejsou krehle, nelamou se. Lupu ve vlasech mnohem min nebo zadne.. No ty zasadni zdravotni zlepseni jako zlepseni funkce stitne zlazy, zhojeni propustnosti streva a zlepseni funkce jater. Toho se snad dockam taky. Jen musim setrvat. Strava o hovezim a ryzi me nedela sebemensi problem. Takze si pockam klidne rok, dva..

    1. M
      Michal Jaško
      10:31 · 23. 6. 2019

      Díky za komentář. S historií užívání Roaccutanu mi tahle teorie dává velký smysl a neustále udržované předávkování může být důvod, proč žádné jiné opatření nepomáhá zdravotní stav zlepšit. Určitě stojí za to dietu bez VA vyzkoušet. Budu rád, když se po čase ozvete, jak experiment pokračuje a co to dělá. Mimochodem, osobně jsem na tom velice podobně.

    2. b
      bohom
      15:15 · 18. 9. 2019

      NO jo ládovat se umělé vyrobeým vitaminem A je hloupost,jíst játra a vnitřnosti taky chyba/minimálně dostanete dnu/.Vitamínenm A se člověk přepajcuje jewdna dvě.Ono lidé ve Spojených státech mají nejdražší moč,protože se doslova přežírají doplnky stravy,které někd jdou proti sobě.beta karoten tělo vyplaví,vitamín A ne.

      1. J
        Jiří Hutečka
        17:40 · 19. 9. 2019

        Beta karoten asi telo nevyplavi, kdyz zpusobuje rakovinu. Neco si o tom nactete nez zacnete psat nejake nepravdy. Protoze diky podobnym nazorum jsem konzumoval nadmerne mnozstvi vit A. Vsude se doctete a to zejmena od low carb,paleo, weston price, carnivore apod. lidi, ze vit A toxicita je nepravdepodobna, ze by jste musel snist kilo jater z ledniho medveda a podobne nesmysly. Fakta jsou uplne jina. Zejmena protoze kazdy ma potrebu vit A a schopnost vylucovat vit A uplne jinou. Proto se defakto neda urcit jaka davka po jakou dobu je toxicka. Jinak ze je hloupost ladovat se umele vyrobenym vitaminem A mate pravdu. Vysvetlete to ale dermatologum, kteri to predepisuji ve velkem nactiletym na akne. Silne toxickou latku, ktera se pouziva k zabijeni bunek jako „lecba“ rakoviny. Bohuzel v 15cti jsem toho rozumu moc nemel. No dnes je tomu jinak a jsem za vsechny zivotni zkusenosti rad. Bez nich bych zil stale v preludu jako vetsina lidi, ze zdravotnickej system jak ho zname dnes opravdu ma zajem na tom, aby lidi vylecili ze zdravotnich obtizi…

  3. M
    Michal
    14:37 · 23. 6. 2019

    Tak Dr. Garrett Smith si bohužiaľ vybral len jednu vec z komplexného problému a nechápe celý obraz. Skutočný problém vytvára nerovnováha meď-železo a vápnik-magnézium, retinol-vitamín D-draslík. Vitamín A je len jedna časť celej tej skladačky, ktorej sa okrem iného zúčastňuje aj hormón D a rôzne B vitamíny, vitamín C. Viac napr. https://soundcloud.com/lyme-ninja-radio/188-morley-robbins-hacking-your-immune-system-with-retinol, prípadne Root Cause Protocol, Morley Robbins. Ďalšia vec sú tie odporúčania, napr. slnečnicový olej. Všetky priemyselne vyrábané oleje sú nebezpečné, pretože môžu obsahovať stopy hexánu a obsahujú ľahko oxidovateľné PUFA v obrovských množstvách. K tomu odporúčam napr toto: https://www.lchf-rd.com/2018/03/07/a-new-hypothesis-for-obesity-part1/ a mechanizmus, ako to funguje: https://www.lchf-rd.com/2018/03/07/a-new-hypothesis-for-obesity-part2/ Podrobnejšie zdroje: https://justmeat.co/wiki/seed-oils/ Takže ak za 90% percent problémov niečo môže, tak skôr rastlinné oleje, ktorých spotreba rastie a sú vo všetkom v Lidli a Bille, nie samotný izolovaný vitamín A.

    1. M
      Michal Jaško
      13:23 · 24. 6. 2019

      Dr. Smith nezakládá svou praxi jen na vitaminu A. Pracuje s vlasovými a krevními testy a rovnováhu zinku, mědi, železa, vápníku, hořčíku, draslíku a dalších řeší především. S vitaminem A jako doplňkem dříve pracoval také, teprve asi před 10 měsíci se na něj začal dívat jinak a podle těchto informací k němu přistupovat. Přijal zkrátka další nástroj, jak pomoci i klientům, se kterými dřív nedokázal hnout. Zatím to vykazuje slibné výsledky. S těmi 90 % je to nastřelené od boku, jak z mé strany, tak pravděpodobně z vaší. To asi přesně ani zjistit nejde. Ke zdravotním potížím podle mě vždy přispívá víc faktorů, ale některý z nich je na začátku způsobil, a ten je potřeba najít a řešit ho. U jednoho to může být předávkování vitaminem A a přetížení jater, protože užíval Roaccutane, u druhého zase něco jiného. S těmi PUFA souhlasím. Některé věci, které se často považují za zdravé (jako pít hodně vody, jíst hodně zeleniny, málo sacharidů, nesolit), mají negativní vliv na metabolismus. Patří mezi ně i snadno oxidovatelné rostlinné oleje z ořechů a semínek.

    2. O
      Omasta
      13:07 · 24. 8. 2019

      Správný názor Michale. Jestliže ti lidé po 15 letech užívání vitamínu A začínají mít autoimunitní a degenerativní potíže, tak to je způsobeno stárnutím. Stárnutí je vlastně také otrava, ale něčím jiným než vitamínem A. V článku je několik chybných informací. Já tady rozeberu jen menší část. 1) Příznaky předávkováním jsou shodné s příznaky nedostatku. To je normální a je to u všech léků. Je to tím, že v testovací skupině je mnoho lidí, kteří mají příznaky, nemoci, a buď lék neberou pořádně, nebo ještě nezačali anebo jim nezabírá. Podstatné je, že vedlejší příznaky bývají rozděleny na ty, co je objevují u 10%, u 1%, u jednoho z 1000 a u jednoho z 10.000. Tím, že to autor shrnul do jednoho seznamu, jen potvrzuje, že je seriózní nedouk. 2) Pokud by měl nastudovanou biochemii, tak by věděl, že vitamíny rozpustné v tucích musejí být v rovnováze. Předávkování jedním, vyvolává nedostatek ostatních. Zároveň předávkování vitamínem D3, který je akcelerárorem stárnutí, se dá léčit podáváním ostatních (A, E, K2). Např. už v Lékařské farmakologii z roku 1970 je uvedeno, že vylučování vitamínu A se urychlí podáváním vitamínu D, E, K. Proč on to neví a motá lidem šišky? Jmenované potíže a neduhy se léčí vitamínem K2 MK-7. Nedostatek vitamínu K2 ve stravě je opravdu kritický. Za posledních 60 let se zhoršil 10 násobně.

  4. M
    Michal
    20:59 · 23. 6. 2019

    Ešte som sa pozrel na knihu Granta Genereuxa a moc to nedáva zmysel. Keby vitamín A bol jed, ako hovorí, nemalo by telo retinoic acid receptor (RAR) a nekonvertovalo by betakarotén na retinol. Navyše jeho diéta vyraďuje toľko jedál, že je ťažké povedať, čo vedie k zlepšeniu zdravotného stavu. Kľúčová je samozrejme dávka. Aj meď, železo sú toxické v príliš vysokých dávkach a predovšetkým pri nedostatku retinolu telo nedokáže vyrobiť dostatok ceruloplazmínu, ktorý drží pod kontrolou meď a železo (to je jedná zo super prínosných funkcií vitamínu A). Medzitým sa dostal Genereaux na 0.1 µmoI/L vitamínu v sére, čo je hlboko pod tým, čo je aj v tabuľke v tomto článku. Ktovie, čo sa stane, keď sa vyprázdnia zásoby v pečeni. Najmä, keď sa človek pozrie na štúdie, napr.: Serum retinol and the inverse relationship between serum cholesterol and cancer – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1495538/?page=2 Už ten samotný nízky cholesterol je nebezpečný, keďže low cholesterol levels were significantly associated with an increased risk of all-cause mortality: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5908176/ Takže si myslím, že sa potrebujeme dostať niekam do stredu. Rovnako ako pri železe. Priveľa spôsobuje toxicitu, ale bez neho človek nemôže existovať.

    1. M
      Michal Jaško
      13:23 · 24. 6. 2019

      Je to možné. Jestli bude mít Grantova extrémní dieta nějaké negativní následky, snad se to dozvíme. Ke střední cestě ale dospějeme celkem přirozeně – málokdo z nás půjde do takového extrému jako on a určité množství áčka budeme přijímat i nadále.

    2. J
      Jiří Hutečka
      11:44 · 26. 6. 2019

      Morleyho Robbinse jsem poslouchal nejakou dobu, protoze vykladal neustale o ceruloplasminu a ja ho mel spolu s medi nizky. Tak jsem dodrzoval jeho „protokol“ a zdarvi slo do haje jeste rychleji.. Jeho nazory, ze defakto za vsechny zdravotni problemy muze toxicita zeleza je opravdu usmevna. Bohuzel jsem tomu v te dobe veril. Sam jsem si dokonce poustel zilou, abych snizil ferritin na minimum a malem to se mnou nedopadlo dobre.. Ted co jim denne cca 500g mleteho hoveziho coz je narvane zelezem se citim mnohem lepe. Jen s tou medi je to opravdu osemetna vec. V seru nizka, ve vlasove analyze nizka, plno symptomu deficitu.. A presto muzou byt klidne jatra narvana medi, ale telo ji nedokaze pouzit diky neschopnosti vytvaret transportni protein ceruloplasmin. Coz muze byt klidne diky te toxicite vit A, tak uvidime..

  5. R
    Robert biohacker
    21:35 · 3. 8. 2019

    Jako sorry, ale vazne nejsem schopnej uverit tomu, ze jist mrkev, avokado, olivovy olej a tak dale, co tam uvadis je velmi skodlive. Cela teorie ve me vyvolava neduveru a nevidim v ni zadny smysl. Pozor na vzletny nasazovani extremnich diet, viz. posledni post. Ja za svuj celozivotni vyzkum speju k teorii, ze za vetsinu nemoci muzou rozhazeny hormony(ano zde muze byt vinikem urcite glyfosat), resp. vycerpane nadledvinky. Ovsem ruku do ohne za to nedam, muze to skoncit uplne jinde. Kazdopadne rozumim snaze jit az k jadru a najit tu hlavni vec, co kazi lidem zdravi.

    1. J
      Jiří Hutečka
      12:30 · 5. 8. 2019

      Hm tak jestli si za cely zivot badani dospel k tomu, ze za vetsinu nemoci muzou rozhazene hormony, tak me napada jestli ti neni min jak 15 let sorry.. :)) Rozhazene hormony jsou jen jeden z mnoha priznaku, reakci tela na neco. Jinak pochybuju si precetl aspon polovinu dostupnych informaci co se chronicke toxicity vit A tyce. To bys ani nahodou nenapsal, ze „tahle teorie ti nedava zadny smysl..“ To neni jen nejaka teorie nejakeho pomatence. Tou jsou kvanta informaci vcetne studii od ruznych zdroju a dohromady to dava opravdu zajimavy obrazek. Jinak pro tvuj klid muzes si klidne denne dat mrkev. Opravdu na to neumres..

    2. O
      Omasta
      13:28 · 24. 8. 2019

      Je těžké tomu uvěřit. My jsme bombardováni reklamou na potraviny urychlující stárnutí. Ty se domníváš, že jíš něco extra blahodárného a zatím do sebe cpeš akcelerátoŕy stárnutí. Skupiny, co platí propagátory potravin urychlujících stárnutí mají peněz jako šlupek. Rozházené hormony jsou až následkem stárnutí. Jelikož stáří nejde vrátit zpátky, tak narovnání hormonů je jediná cesta, jak si spravit zdravotní stav. Mnoho lidí podceňuje léky proti stárnutí, přestože právě ty jsou lékem na všechno. Nebo řesněji řečeno prevencí proti většině neduhů, jejich příchod zpomalí o desítky procent. Ještě můžeme vyvodit, že závažné jsou pouze jedy urychlující stárnutí. Když jíte nějaký jed v malém množství, který neurychluje stárnutí, tak vám nemůže ublížit, nemůže vám vyvolat rakovinu ani degenerativní onemocnění.

  6. n
    nobody
    14:16 · 14. 8. 2019

    Je úsmevné toto neustále hľadanie jednej zázračnej alebo pekelnej substancie a následné absurdné diéty z toho vyplývajúce. Ako správne napísal niekto vyššie, dôležitá je dávka a pomer rôznych nutrientov. Okrem iného by som k tomu pridal ešte genetické predispozície, mikrobióm a vonkajšie prostredie. Optimálna výživa vo Fínsku je asi o dosť iná ako trebárs v Grécku, už len vzhľadom na rozdielny pobyt vonku na slnku, ale aj úplne rozdielna klíma.

    1. J
      Jiří Hutečka
      9:39 · 17. 8. 2019

      Souhlasim s prvni vetou. Ale u toho vitaminu A je to opravdu zajimave. Jde o to, ze vit A je rozpustny v tucich a je defakto ve vsech potravinach + k tomu pricti vsechny doplnky stravy, leky/kremy/sampony/kremy na opalovani/kremy po opalovani tohle vsechno casto obsahuje velke mnozstvi vitaminu A. Je to vitamin, ktereho se telo jen tak lehce nedokaze zbavovat, takze kombinacie vsech tehle faktoru nahravaji tomu, ze jatra kde se tenhle mikronutrient uklada nim muzou byt lehce presycena a je jedno jestli se to stane za mesic, kdyz nekdo bere velke davky v synteticke podobe a nebo drzi nejakou Weston Price dietu a trva to 20 let.. Akutni toxicitu moderni medicina zna, ale tu chronickou uz moc neresi. Tak je to uplne se vsema prvkama. Kdyz mas akutni toxicitu treba rtuti, tak se to zacne resit, jen ze plno lidi ma chronicke zdravotni problemy s nizsi urovne toxicity nejakeho prvku, ktery neni primo ohrozujici an zivote, ale projevuje se to ruznyma zdravotnima problemama. Takze ucel podobneho clanku je spis rict, ze vit A a to i v podobe beta karotenu ne jen syntetickych leku nemusi byt az tak bezpecna latka.. Urcite to neni problem pro vetsinu lidi. To ani zdaleka. No ja se v tomhle angazuji, protoze do meho pripadu to zapada dokonale.. Takze moje teorie pro muj konkretni pripad je, ze prestanu jist stravu a prestanu brat doplnky narvane vitaminem A. Zadne mrkvove stavy, zadna jatra, zadna kazdodenni vejce na snidani atd. atd.. Podle informaci ktere zatim jsou za nejaky rok by melo telo byt schopne vyloucit vsechno prebytecne mnozstvi, ktere telu nedela dobre a budu moct zacit jist trochu bohatejsi stravu i klidne s nejakmy vit A. Ovsem uz si toho budu vedom a nezacnu to prehanet jako predtim. Stejne tak jak to stale dela vetsina lidi, ktera se snazi jist „zdrave“ a zdravi se jim spis zhorsuje nez zlepsuje.. Za tu dobu co se v tom vrtam jsem se utvrdil v tom, ze telo si dokaze velmi dobre poradit a adaptovat se na spis mirny nedostatek mikrozivin,makrozivin a kalorii obecne, ale mnohem hur se pere s prebytkem.. Ten prebytek vidime v zapadnim svete vsude a vidime kam zdravi tech lidi smeruje.

    2. O
      Omasta
      14:23 · 24. 8. 2019

      pro nobody – neustále hľadanie jednej zázračnej alebo pekelnej substancie. To je naprosto lidské. Většina lidí hledá jeden nejlepší lék, jednu příčinu. Přitom většina nemocí má několik příčin a až když se sejdou 2 nebo více, nemoc propukne. Vyléčit se to dá zas jenom bojem se všemi příčinami. A proto mi připadá, že to je marketingový trik, přijít s jednou utajovanou příčinou a léčbou, protože to je to, co zákazníci chtějí a za co jsou ochotní utrácet. . V celém najdete plno chyb, třeba 1 z 10, např.: V seznamu, co se jíst nesmí, je: — mléko a veškeré mléčné výrobky Co se naopak jíst může? — máslo v omezeném množství Přitom právě máslo je uváděno jako nejvýznamnější zdroj vitamínu A stejně jako všech v tucích rozpustných vitamínů A, D, E, K2.

    3. M
      Michal Jaško
      19:42 · 23. 9. 2019

      Článek slouží jako rozcestník pro další studium. Seznamy potravin jsou záměrně zjednodušené, protože nechci vynášet ucelený systém Dr. Smithe, který není mým know-how. To samé doplňování vitaminu K2 apod.

  7. R
    Rosťa
    13:31 · 23. 8. 2019

    Právě jsem dobral poslední krabici doplňku stravy 5 měsícú trvající kůry pomáhající pro udržení dobrého zraku a zhruba od druhé poloviny fakticky sleduji zhoršování ostrosti mého zraku.Jsem člověk s aktivním přístupem k řešení svých zrakových potíží a slušnou zkušeností v jejich řešení i v rámci celostní medicíny. Tedy článek mě vhodně zaplnil místo v puzzle…Jestli se potvrdí co si myslím,nyní navíc po přečtení článku, prožitou zkušenost zde zveřejním. Léta jsem pracoval s vodou destilovanou a zejména demineralizovanou. Při nechráněné manipulaci s takto upravenou vodou, např.dochází k intenzivnímu vysychání kůže na rukou. V kontextu výše uvedeného článku poznamenávám, že co škodí kůži bych do žaludku „natvrdo“zrovna nedával…

    1. J
      Jiří Hutečka
      13:56 · 24. 8. 2019

      Tak je dobre vedet co vit A v aktivni forme dela. Doslova rozpousti tkane. Pouziva se pri chemoterapii na zabijeni bunek. Nejvetsi prasarna je roaccutane na akne. Zabranuje to akne tak, ze to doslova rozklada kuzi. Protoze to neni lokalni jako kremy s roaccutanem, ale je to ve forme oralnich tablet, tak je tezke uverit tomu, ze to nenici i zbytek tela. Ono se staci podivat na vedlejsi ucinky nebo jeste lepe si procit internet „post accutane syndrome“ jak to lidem nici zdravi a nejhorsi je, ze dlouhodobe. Proste je jim 30 a od te doby co brali treba pred 15 lety tuhle vec uz se jim zdravi nikdy nevratilo do stejneho stavu.. Ja jsem na tom podobne.. Hlavne je zarazejici, proc se pridava vit A do ruznych potravin, kdyz je defakto ve vsech potravinach a neumyslne jist stravu chudou na rostlinne formy vit A nebo ty zivocisne je skoro nemozne.. Strava chuda na vsechny formy vit A je neskutecne osekana a omezena na par specifickych skupin potravin.. Me vit A znicil zdravi to dnes vim proste na 99,99%. hypothyreoza(vit A pouziva stejny transport jako hormon T4), zadna tvorba/tok zluci(telo omezuje tvorbu zluci, aby minimalizovalo absorbci vit A ze stravy jestlize jsou jatra presycena), propustnost streva(stejne tak jak vit A rozpousti kozni bunky bez problemu dokaze oslabovat strevni steny a vysousi sliznice, ochrane vrstvy „slizu“) Tohle vsechno u me zacalo po dobrani posledni rundy roaccutanu.. Tyhle 3 zasadni zdravotni problemy ktere to u me zpusobilo bez problemu zapricini vsecny znamen „nemoci“ od akne, deprese, spatneho traveni po MS, rakovinu, cukrovku…

    2. M
      Michal Jaško
      19:27 · 23. 9. 2019

      Díky za sdílení, rád si přečtu, jak to u vás pokračuje. Nemám takovou zkušenost s vodou, jak zmiňujete, proto nedokážu posoudit.

  8. J
    Jaroslav Houdek
    7:40 · 1. 9. 2019

    No, nejsem expert, nemám žádná doporučení a Nobelovu cenu možná získám tak od svojí rodiny nebo od přátel, že při nich stojím 🙂 … Je zvláštní kolik podob má pravda. Zatímco někteří hledají „zdraví“ a jisté systémy boje a životního stylu, jak si je zachovat co nejdéle, je třeba si uvědomit, že ona hledaná pravda je dvojrozměrná. Stejně tak jako vás vynese na vrchol, projdete s ní i nejstinnější údolí. Rád bych Michalovi poděkoval, že na webu uvádí články, které mají tento potenciál a dokáží přinutit k zamyšlení … Článek je velice podnětně napsán. S čím souhlasím i nesouhlasím je seznam ingrediencí stravy, co se jíst může a co se jíst nedoporučuje. Stavět tituly a vědecké poznatky nad rámec magie přírody je bláhové a uvedený seznam míchá páté přes deváté, jako by se jednalo o ten samý produkt a zdroj vit. A. Není třeba se ospravedlňovat z prodeje vit A, z prodeje potravin obsahujících vit. A ani z toho, že příroda stvořila vit. A. Je třeba si přiznat, že tu léčíme nadbytek nadbytkem a nebo nedostatek nedostatkem. Kolik toho budeme potřebovat ještě poznat a proměnit praxí v hodnotné zkušenosti? … o které se budeme moci opřít a které nám zajistí hladké zdraví? … Řekl bych bych, že to bude intuice a inteligence, ten hlavní vitamín, který nám poskytne obojí, jistotu i nejistotu, a takový je prostě život. Přijmete-li obojí, získáte mnohem větší, řekl bych neomezený prostor pro zdokonale a postup z nevědomosti do vědomí. Pak ovládnete ono pomyslné zdraví i bez věhlasných studií, i když díky Bohu za ně. Kdo se o nás postará, koupíme si zdraví? … kdo se postará o děti, oni neví a nemají ani peníze. Kdo se postará o živé tvory přírody? … že by nějaká husa získala Nobelovu cenu 🙂 … možná tak na stole o Štědrovečerním dnu 🙂 … zkrátka neberte mě vážně, spoutat chemii přírody a těla pro každého z vás není upřímně v mých silách, ale pouze na vás samotných. Vitamín A je škodlivý, dokud jej nezačnete používat v té správné podobě, synergicky a organicky v situacích jeho nedostatku, takže nesouhlasím s tím, že někdo na seznamu míchá áčko totožné z rostlin a ze zvířat, organické a neorganické, různé struktury doplňků a potravin, byť by se po chemické analýze zdály být totožné. Každá potravina v těle funguje z cela individuálně a není možné jí přisuzovat jen pozitiva, ale je také si třeba připustit i možná negativa, ono předávkování. Je třeba si také připustit, že reakce stravy se budou v těle vzájemně křížit a překrývat, což bude vyvolávat jednotlivé biologické procesy v těle. Je třeba si uvědomovat zdroje a následky. Není mrkev jako mrkev, protože mrkev lze biologicky použít v milionu chemických reakcích, prospěšně i neprospěšně. Stejně tak, jako je nemocí, stejně tak bude i vyléčených, pokud si uvědomíme příčiny nadbytku, či nedostatků. A věřte, že mrkev uvedená na seznamu mě vážně naštvala 🙂 … protože s ní mám opravdu velice špatné zkušenosti v prvopočátcích užívání a velice dobré zkušenosti, pokud se jí naučíte používat správně. Pokud řídíte auto poprvé, nečekejte, že pojedete jako Michael Schumacher 🙂 Nemohu vám dát záruky, jen říkám, začněte s málem, buďte vytrvalí a nezapomínejte předně na přírodní zákony: spánek, pohyb, stravu a proč právě v tomto pořadí 🙂 … protože onen nadbytek a problémy pramení z toho, že někdo ten pohyb prostě vynechá a řídí se pravidlem, že „koláče jsou i bez práce :-)“ … Protože bez pohybu není žádné biologické reakce, proč potom hledáte pravdu v pohodlí 🙂 … Doplňky stravy i strava má své opodstatnění v nedostatku, ne v nadbytku 🙂 Přeji všem hezké a pohodové dny babího léta 🙂

    1. M
      Michal Jaško
      19:36 · 23. 9. 2019

      Nemyslím si, že někdy dokážeme zcela porozumět tomu, jak svět funguje. Proto se čím dál víc kloním k řešením, která jsou jednoduchá a fungují. Nevěřím tomu, že něco není pravda jen proto, že „tak jednoduché to být nemůže.“ Právě že může. Dokud to dává smysl ze všech stran, nechme tělo a vše kolem, ať tu komplexitu vyřeší za nás.

  9. M
    Michal Jaško
    10:50 · 23. 9. 2019

    Výrobce Thorne přestal vyrábět svůj doplněk stravy s vitaminem A: https://www.thorne.com/products/dp/vitamin-a Kdo bude další?

    1. J
      Jiří Hutečka
      20:26 · 23. 9. 2019

      Od Thornu se me hodne zamlouva http://www.thorne.com/products/dp/vitamin-k2-liquid na jednu kapku 1mg. To uz je slusne davkovani..

  10. D
    David Zein
    10:51 · 15. 6. 2020

    Je preci prokazano v klinickych studiich, ze lutein a zeaxanthin nejsou prekurzory vitaminu A. Jinak uplne souhlasim s tim, ze vitamin A neni vitamin a ze je toxicky.

  11. L
    Ludovit
    23:20 · 19. 9. 2020

    Komentare pochybovacov vyssie bez relevantnych protiargumentov sa postupne stavaju minulostou, ked sa A toxicita ukazuje systematicky stale viac realna. Vacsinou ludia co sami neboli v tak zlej zdravotnej situacii ze by boli ochotni vyskusat cokolvek. Ako priklad uvediem nedavny pripad kedy 56rocny OD NARODENIA farboslepy starec po tristvrte roka nizkoA diety zacal vidiet rozdiel medzi zelenou a cervenou. V kazdom pripade je len otazkou casu kedy bude jasne ze cisar je nahy, a potom kazdy bude rad za takyto clanok ktory mu moze doslova zachranit zdravie.

    1. M
      Michal Jaško
      16:45 · 18. 10. 2020

      Děkuji za váš komentář! Je pochopitelné, že každý řešíme v životě jiné problémy, a tak zásadní změna zahrnující neobvyklou dietu a další opatření přichází obvykle na řadu, teprve když není na výběr.

    2. M
      MilanK.
      13:22 · 2. 11. 2020

      Z povahy Vaší odpovědi jsem nabyl dojmu, že máte ty správně odpovědi. 🙂 Prosím tedy o vysvětlení či vyvrácení těchto faktů: * Mezi nejzdravější a nejdéle žijící lidi patří ty ve středomoří ( Italové, Francouzi, Řekové, … ). Většina jídel, které tam konzumují se nacházejí mezi „zakázanými“ v prezentovaném jídelníčku od autora článku. A přes to, jejich konzumace jim prospívá. * Lidé žijící na Okinawě patřili ještě nedávno mezi ty nejzdravější a nejdéle žijící na světě, jejich strava byla ze 3/4 tvořena batáty a zbytek zeleninou, téměř žádným masem a trochou ryb, najděte si schválně, kolik batáty obsahují % provitaminu A, jaká je odpověď na tuto skutečnost ? * Existuje nespočet výzkumů a dokázaných faktů, že konzumace tmavé listové zeleniny a spousty jiných potraviny na zakázaném seznamu zdraví prospívá, i dlouhodobě. Co se týče mě, je to jen další teorie, která opravdu není tak jednoduchá, jak si autor článku myslí. Ale nemám problém s tím, že bych se mýlil a už vůbec ne uznat chybu, ale už teď vím, že pokud bych se měl stravovat na základě doporučení výše, tak bude třeba velkého kompromisu, tím neříkám, že se potravinami s vit. A láduji, ale citelně by se tím změnil celý jídelníček. Každopádně pokud bude tato teorie průkazná, tak to zvážím a snad najdu nějaký kompromis.

      1. M
        Michal Jaško
        12:51 · 19. 4. 2021

        Ta příčina dlouhověkosti může být úplně jiná, nezávisle na tom, jestli koreluje s nějakou dietou. Např. blahobyt, nebo v Okinawě prostě to, že jsou malí: https://180degreehealth.com/blue-zones-bullshit/
        Co se týče stravy s batáty apod., rostlinná strava pravděpodobně obsahuje i dostatek vlákniny, aby na sebe vázala VA a hned ho zase odváděla z těla.

  12. P
    Pavel
    23:09 · 29. 10. 2020

    Jak už kdosi zmínil výše: když někdo objeví jednoho démona zodpovědného za téměř všechny choroby, je to apriori podezřelé. Když k seznamu desítek diagnóz způsobeným oním démonem připojí „black list“ obsahující seznam vesměs těch nejzdravějších druhů zeleniny a ovoce (protože obsahují i karotenoidy…), je již zcela jasné, že je autor mimo realitu. Co se vitaminů týče, jediné, které potřebuje zdravý šlověk s vyváženou stravou doplňovat, je vitamin D3 (podzim, zima, jaro) a velmi pravděpodobně i K2. Suplementace vitaminem A i E se ukázala jako škodlivá. Uvedu příklady evidentně pozitivního vlivu karotenoidů na zdraví. 1) lutein a zeaxantin jsou jedinými karotenoidy prostupujícími přes hemato-retinální bariéru a tvoří tam makulární pigment, který absorbuje modré světlo a chrání sítnici před foto-oxidativním poškozením. Nejedná se o banální záležitost, věkem podmíněná makulární degenerace je nejčastější příčinou slepoty v západním světě (jen v USA postihuje přes 10 milionů obyvatel) – tento fatální proces může být oddálen nebo dokonce zvrácen stravou s obsahem luteinu a zeaxantinu. Tyto karotenoidy prostupují i přes hematoencefalickou bariéru do mozku a byla zjištěna pozitivní korelace mezi koncentrací makulárního pigmentu a zpomalením poklesu mentálních funkcí (aged-related cognitive decline). Ochranný vliv lykopenu v případě karcinomu prostaty je tak notoricky známý, že jej netřeba rozvádět. Na závěr nejpodstatnější případ: obyvatelé na Okinawě proslulí svou dlouhověkostí konzumovali dominantně batáty (bohatý zdroj provitaminu A): 849 g/den (69% energ.příjmu; Okinawa Survey 1949, U.S. National Archives). To reprezentuje >160000 j. provitaminu A (tj. 3260% DV) – jestliže je celoživotní konzumace potravin s mimořádně vysokým obsahem provitaminu A spojena s dlouhověkostí, evidentně to nesvědčí pro údajný škodlivý vliv karotenoidů na lidské zdraví.

    1. M
      MilanK.
      12:46 · 2. 11. 2020

      Lépe bych to nenapsal. Každopádně článek přináší zajímavé čtení a pohled na věc, ale také spoustu nesrovnalostí, z nichž tu největší jste právě uvedl. Nejen působení karotenoidů na tělo, ale i celkový efekt potravin obsahující provitamin A. Dovolím si ale dodat, že Okinawa byla dlouho odříznutá od světa a místní obyvatelé si na tuto potravinu a její složky mohli vyvinout jinou toleranci. Jejich dlouhověkost je způsobena korelací mnoha faktorů, zaměřit se na jednu zázračnou látku je nesmysl. Každopádně v poslední době, kdy se jejich životní styl silně „westernizoval“ se počet chorob výrazně zvýšil a dožití výrazně snížilo, smutné je, že mezi japonskými prefekturami patří nyní mezi ty nejméně zdravé. Jedním z hlavních faktorů je určitě změna jídelníčku a možným faktorem úplné či výrazné nahrazení batátů jinými potravinami.

    2. M
      MilanK.
      8:45 · 11. 12. 2020

      Jen bych rád doplnil a opravil sebe i autora příspěvku, že s tím vitaminem A v Okinawě to nebude tak horké … jelikož mi to nedalo spát, pátral jsem a našel jsem, že se tam konzumoval úplně jiný druh batát fialové barvy, ve kterém je vitaminu A mnohem méně a naopak více jiných, protizánětlivých látek. Ale i tak byl příjem Vitaminu A u Japonců žijících na Okinawě cca 110 % DDD, jelikož tato rostlina obsahuje mnohem méně tohoto vitaminu.

  13. K
    Kaja
    10:55 · 25. 12. 2020

    Problém toxicity vitamínom A nastáva vtedy, keď sa naplní kapacita pečene (a niektoré faktory to môžu veľmi urýchliť), vtedy už telo nedokáže spracovávať dodatočný vitamín A, karotény v strave, doplnkoch, tieto cirkulujú v obehu, ukladajú sa po tele a aj v snahe chrániť životne dôležitý orgán – pečeň, aby sa nepoškodila. A vtedy vznikajú rôzne zdravotné problémy z tohoto uloženého vitamínu A, karoténov v orgánoch, koži, v mozgu. A v takomto stave je človek veľmi senzitívny na vitamín A a aj rôzne formy karoténov ako luteín…kedy prakticky každý dodatočný vitamín A už je pre telo doslova toxín. Kto to nezažil na vlastnej koži, ten to nemá šancu asi pochopiť z tohoto článku a len teoretizuje…. symptómy ako únava, depresie, brain fog. Ja držím túto diétu dva roky a pre mňa to bola doslova záchrana na poslednú chvíľu. V minulosti som mala aj toxicitu meďou a oxalátmi a telo vtedy takisto veľmi senzitívne reagovalo, hlavne počas detoxu na meď v strave a oxaláty. Až keď sa dostatočne znížia zásoby vitamínu A v pečeni, je predpoklad, že telo už prestane reagovať tak senzitívne na vitamín A a karotény, ale u niektorých ľudí to môže trvať doslova roky vyčerpať zásoby vitamínu A v pečeni. Preto Grantovi sa darí dobre aj po šiestich rokoch na tejto diéte. Pokiaľ sa neurobí biopsia pečene, tak nikdy nevieme, koľko vitamínu A v nej ešte zostalo, telo môže prejsť aj na „úsporný režim“ a vitamín A si v pečeni šetriť, ak mu ho silne limitujeme v strave – čítala som jednu štúdiu o tom. Ale v prvej fáze detoxu, ak telo dostane šancu, tak sa toho prebytočného vitamínu A snaží zbaviť . Je to veľmi podobné ako pri otrave oxalátmi… veľa ľudí na carnivore začalo masívne vylučovať oxaláty, lebo prakticky jedia len živočíšne produkty, ktoré oxaláty neobsahujú. Ak ich strava ale predtým bola veľmi bohatá na oxaláty, rôzne paleo smery – veľa orechov, semien, mandľová múka, zelené potraviny a z vysokého príjmu prejdú na nulový, telo sa ich začne zbavovať, lebo pre neho je to silný toxín. Ja nesúhlasím s tým, že vitamín A je toxín… stáva sa toxínom len za určitých okolností. Pretože je zrejmé, že veľa ľudí aj s vysokým príjmom napr. karoténov fungujú aj do vysokého veku veľmi dobre, konkrétne napr. spomeniem dcéru Marxa Gersona, Charlotte Gerson, ona nikdy rakovinu nemala, ale pila mrkvovú šťavu len zo zdravotných dôvodov, až do vysokého veku bola veľmi vitálna, čo ukazujú aj youtube videá, dožila sa 96 rokov a neobstojí ani argument, že mrkvová šťava je tak „toxická“, že likviduje rakovinu a preto Gersonova terapia má úspechy. Pred rokmi som túto diétu študovala veľmi detailne a viem ako napr. štartovala u ľudí detoxikačné a samouzdravovacie mechanizmy tela, kedy sa telo zbavovalo napr. aj starých liekov, drog, liečila aj mnohé iné choroby, nielen rakovinu, toto by „toxín“, ktorého boli tie šťavy plné, nerobil.

  14. P
    Peter
    22:33 · 24. 9. 2021

    Zaujímavé zistenie. Pridávam svoju osobnú skúsenosť. Bral som počas poplachu z pandémie zvýšené dávky vitamínu D. Bolo to balenie, kde bol k D pridaný aj vitamín A. Počas brania týchto vitamínov sa mi zhoršil zrak, rozmazané videnie. Predpokladal som, že kvôli preťaženej pečeni a slezine. Keď sa balenie D + A minulo, nové som už nekupoval. Po nejakom týždni dvoch sa mi zrak vyčistil. Zhruba v tom čase som na jednom fóre našiel info, že vitamínom A sa dá predávkovať a spôsobuje toxicitu, preťaženie pečene a rozmazané videnie. Odvety sa doplnkom s Ačkom vyhýbam. Celkovo si myslím, že doplnky stravy môžu preťažovať pečeň alebo obličky a zamorovať telo. Tento článok to tiež potvrdzuje. Môj stav sa vždy zlepšil, keď som sa prestal zamorovať „doplnkami“ (aj tými prírodnými, bylinkami a kvapkmai, aj tie vedia zaťažiť telo a pozor tiež na oleje, rastlinné oleje sú extrémna záťaž). Moja rada: striedmosť, jednoduché ľahké jedlá bez prísad, kombinácií a doplnkov, veľa čistej vody. A veľa pohybu. Nezabúdajte, že toxínov sa zbavujeme najčastejšie zrýchlenou cirkuláciou, potením a hlbším dýchaním pri primeranej námahe.

    1. M
      Michal Jaško
      18:39 · 4. 11. 2021

      Souhlas! I bylinky a mnoho dalších přírodních doplňků jsou vlastně drogy, které zatěžují játra.

  15. N
    Nikol
    9:53 · 8. 10. 2021

    Dobrý den,

    chtěla bych strašně moc poděkovat za uveřejnění tohoto článku a Pánu Bohu za to, že jsem na článek narazila.
    Nechci tu nikoho o čemkoliv přesvědčovat, ani k tomu nemám důvod.
    Ale díky mojí zkušenosti chci jen s klidným svědomím potvrdit alespoň těm, kteří o to stojí, že tyto informace bohužel opravdu nejsou nesmysl.

    Děkuji a přeji všem hodně zdaru na cestě za zdravím 🙂

    1. M
      Michal Jaško
      18:40 · 4. 11. 2021

      Děkuji za milý komentář. Rád si přečtu víc o vašich zkušenostech, kdybyste chtěla sdílet, třeba i soukromou zprávou…

Odběr novinek e-mailem

Sledujte na sociálních sítích