5 receptů na RAW biohack vánoční cukroví
Biohacking není jen o vitamínech, uzemňovacích podložkách a suplementech, tedy doplňcích stravy. Máme ověřeno, že samotná strava v životě biohackera, člověka, který se zajímá o své tělo a hledá způsob, jak si vytvořit své lepší a výkonnější já, hraje velmi důležitou roli. V období Vánoc je mnohdy těžké dodržet své zdravé stravovací návyky, proto jsme pro vás vybrali několik druhů vánočního cukroví v podobě, na kterou možná (zatím) nejste zvyklí. Vše jsme otestovali, ochutnali a nyní Vám přinášíme recept na 5 RAW BIOHACK CUKROVÍ. Dodají Vám důležité vitamíny, minerály, doplní energii a nezatíží organismus nezdravým bílým cukrem. Místo klasického cukru jsme použili med, datle nebo kokosový cukr. V našem cukroví nenajdete ani lepek či laktózu a mohou je i vegani. Takže stačí už jen navštívit náš e-shop biohackplanet.cz, nakoupit potřebné suroviny a hurá do nepečení!
LINECKÉ S CHIA SEMÍNKY
Co budete potřebovat?
cca 25 kousků
Na těsto:
- 100 g kešu ořechů
- 200 g strouhaného kokosu
- 2 lžíce medu MedoGastro
- 1 lžíce chia semínek
Na marmeládu:
- 100 g kustovnice (goji)
- 5 ks datlí
- 1 lžíce chia semínek
Jak na to?
Do mixéru vložte kešu, kokos a lžíci chia semínek a mixujte do podoby lepivé hmoty. Poté vyjměte z mixeru a přendejte do mísy. Oslaďte medem MedoGastro (dodá lineckému jemnou svěží chuť) a rukama vypracujte v těsto. Těsto vložte mezi dva pečící papíry a vyválejte cca půl cm tlustý plát a vykrájejte cukroví. Do poloviny cukroví pak ještě vykrojte malou dírku – pomocí malého vykrajovátka nebo širšího brčka. Na cca hodinu dejte do chladna uležet. Mezitím si připravte marmeládu. Kustovnici na několik minut namočte do vody, dokud není měkká. Slijte vodu, přidejte datle a lžíci chia semínek a rozmixujte v hustou hmotu. Jakmile bude linecké ztuhlé, slepte goji marmeládou. Pokud Vám trocha marmelády zbyde, zkuste ji přimíchat do snídaňové kaše.
PERNÍČKY S KONOPNÝM SEMÍNKEM
Co budete potřebovat?
cca 45 kousků
- 100 g kešu ořechů
- 30 g konopného semínka
- 25 g konopné mouky
- 25 g datlí
- 1-2 lžíce medu MedoGastro
- 2-3 lžičky bio perníkového koření
- 2 lžičky bio skořice
- 1 špetka himalájské soli
Jak na to?
Do mixéru vložte kešu, konopné semínko (trochu si dejte stranou na závěrečné dozdobení), konopnou mouku, perníkové koření a skořici a rozmixujte do hladkého těsta. Těsto přendejte do mísy. Do mixeru vložte datle s trochou vody a rozmixujte v jemnou pastu, kterou těsto osladíte. Přidejte ještě 1-2 lžíce medu MedoGastro. Rukama vypracujte v homogenní hmotu. Tu poté vložte mezi dva pečící papíry a vyválejte do cca půl centimetru tlustého plátu. Vykrajujte perníčky různých tvarů, záleží jen na vaší fantazii. Na závěr posypejte konopnými semínky, které doporučuji ještě zlehka prstem vtlačit do těsta, aby neopadaly. Dejte do chladna ztuhnout.
KOKOSOVÉ KULIČKY
Co budete potřebovat?
cca 25 kousků
- 150 g strouhaného kokosu
- 50 g kešu ořechů
- 25 g kokosového cukru
- 20 g kokosového oleje
- 25 ks malých papírových košíčků
Jak na to?
100 g kokosu a veškeré kešu ořechy vložte do mixéru a mixujte dokud hmota nezačne lepit. Přidejte kokosový cukr a změklý kokosový olej a vypracujte v těsto. Z něho potom v rukách tvořte malé kuličky tak, že z jedné dlaně vytvoříte „mističku“, do které pomocí prstů druhé ruky budete mačkat kousek těsta a tvarovat. Nakonec kuličky obalte ve zbylém strouhaném kokosu. Opět dejte do chladna ztuhnout.
MAKOVÉ KULIČKY S KAKAOVÝM PRÁŠKEM
Co budete potřebovat?
cca 25 kousků
- 75 g makové mouky
- 75 g kešu ořechů
- 40 g kokosového cukru
- 1 lžíce RAW kakaového prášku
- 35 g kakaového másla
- 25 ks malých papírových košíčků
Jak na to?
Všechny ingredience kromě kakaového másla vložte do mixeru a mixujte. Kakaové máslo si rozpusťte ve vodní lázni – měkne při cca 33°C. Rozpuštěné máslo vlijte do směsi v mixeru a ještě chvíli mixujte. Potom tvarujte kuličky podobně jako ty kokosové.
A na závěr jeden recept pro milovníky čokolády…
ČOKO KOŠÍČKY SE SLANÝM KARAMELEM
Co budete potřebovat?
cca 12 kousků
Na čokoládu:
- 200 g kakaového másla
- 8 lžic RAW kakaového prášku
- 12 ks větších papírových košíčků
- drcené kakaové boby v kokosovém nektaru na ozdobu
Na slaný karamel:
- 150 g datlí
- čtvrt lžičky himalájské soli
Jak na to?
Datle dejte do misky s vodou a nechte změknout. Vytvořte si domácí čokoládu a to tak, že ve vodní lázni rozpustíte polovinu kakaového másla a přidáte polovinu kakaového prášku. Připravte si papírové košíčky a pomocí lžíce vzniklou čokoládu přelijte do košíčků. Dejte cca na půl hodiny do chladna ztuhnout. Mezitím si rozmixujte předem namočené datle. Pokud by byla pasta příliš hustá, můžete přidat i trochu vody, ve které jste datle namáčeli. Na závěr vmíchejte čtvrt lžičky himalájské soli. Na ztuhlou čokoládu natřete vrstvu slaného karamelu z datlí. Použijte zbylé kakaové máslo a zbylý kakaový prášek a opět vyrobte ve vodní lázni domácí čokoládu. Tu pomocí lžíce nalijte opět do košíčků na vrstvu slaného karamelu. Dokud je ještě čokoláda tekutá, posypte kakaovými boby v kokosovém nektaru a dejte do chladna ztuhnout.
Věříme, že vás toto zdravé vánoční cukroví nadchne svojí chutí, a že vám jeho tvoření přinese radost.
PS: Nezapomeňte se pochlubit svými výtvory na naší Facebook skupině, označit nás na Instagramu @biohackplanet a dejte nám do komentáře vědět, který druh vám nejvíce chutná.
Tak šťastné a nepečené!
Tým Biohack Planet
Napsat komentář