Laktoferin – „manažer“ imunity z mateřského mléka
Laktoferin je glykoprotein a důležitá součást mateřského mléka, respektive kolostra. V menším množství se vyskytuje prakticky ve všech tělních tekutinách. Vůbec největší přirozenou koncentraci laktoferinu lze nalézt v kolostru, což je typ mateřského mléka produkovaný v prvních dnech po porodu.
Funkce
V záplavě informací o vitaminu C a různých super antioxidantech dnes málokdo ví, že laktoferin je ve skutečnosti jedním z nejmocnějších pomocníků imunity, jaký známe. Kromě toho, že každého z nás významně chrání po narození, kdy jsme jako lidé nejzranitelnější, pokračuje v této ochraně následně celý život. Jde bez nadsázky o látku, která se významně podílela na přežití lidské rasy napříč celou její historií.
Na laktoferin lze pohlížet jako na takového manažera imunitní soustavy (jak vrozené, tak adaptivní). Nejenže neustále organizuje obranu proti všem typům infekcí, ale zároveň reguluje a hlídá, aby obranná reakce organismu nebyla nepřiměřeně velká a nepřešla do autoimunitní poruchy. Vědci již dnes mají k dispozici stovky studií, které svorně potvrzují, že laktoferin má nejen antivirové a antibakteriální, ale také antimykotické a antiparazitické účinky. Zároveň jde o 100% přírodní a tělu vlastní látku.
Tenhle manažér má však řadu dalších povinností. Klíčovou funkcí laktoferinu je rovněž vychytávání volného železa v celém organismu. Už ve slinách laktoferin pilně pracuje na tom, aby na sebe vázal volné železo, což je významný imunitní mechanismus. Proč? Protože tím v těle zabraňuje přemnožení bakterií, které využívají železo k růstu.
Jak poznat nedostatek?
Zdravá syntéza laktoferinu v těle se projevuje dostatečnou hladinou energie a žádným či velmi malým výskytem zdravotních komplikací majících původ ve sliznicích (rýmy, ústní infekce, zažívací potíže, žaludeční vředy, plicní infekce). Nedostatečnou syntézu této živiny lze (ideálně po konzultaci s lékařem) řešit doplňky stravy. Velmi podobný tomu lidskému je totiž hovězí laktoferin, který lze snadno sehnat jako hovězí kolostrum v podobě doplňku stravy.
Dávkování
Laktoferin se účinně používá při léčbě žloutenky typu C, kde byly pozitivní dopady vědecky pozorovány při denních dávkách 1,8 nebo 3,6 gramu podávaných orálně. V případě běžné snahy o posílení imunity však postačí denní dávkování v rozmezí 250 až 500 miligramů, přičemž na konkrétní denní době nebo jídle nezáleží (pokud není uvedeno jinak přímo na výrobku). U hovězího kolostra je potřeba počítat s přítomností dalších látek a dávkování proto může překročit i 1 gram denně.
Nežádoucí účinky a interakce
V případě předávkování může laktoferin způsobit průjem a při skutečně velkých dávkách (několik gramů denně) zarudnutí pokožky, nechutenství, únavu, pocit chladu či zácpu. Laktoferin získávaný z běžné stravy (například ze syrovátky) je bezpečný i pro těhotné a kojící ženy. Neexistují však dostatečné důkazy pro to, že jsou stejně bezpečné i vyšší (zejména lékařské) dávky a je proto lepší se jim během těhotenství a kojení vyhnout.
Máte s užíváním laktoferinu osobní zkušenost? Podělte se o ni s námi v komentářích!
Nejsme zdravotní poradci. Informace, které jsme shromáždili, sdílíme pro usnadnění orientace v problematice. Přistupujte k nim kriticky. Rozhodnete-li se na základě našich článků jednat, činíte tak na vlastní zodpovědnost.
Napsat komentář