Betain HCl – významný pomocník při trávení

Betain hydrochlorid je chemická látka vyráběná v laboratoři. Používá se jako lék, respektive dnes už jako součást doplňků stravy. Patří mezi acida, poněvadž pomáhá nahrazovat normální sekreci žaludeční kyseliny. Rozkládá se tedy v žaludku, kde právě uvolňuje potřebnou kyselinu chlorovodíkovou.

U betainů dost záleží na formě a rozhodně si tak dejte pozor na rozdíl mezi bezvodým betainem a betain hydrochloridem. Zatímco první jmenovaný lze získat z potravin a vyskytuje se například v červené řepě, Betain HCl je skutečně syntetická látka. Liší se také v benefitech a každý lečí trochu jiná onemocnění.

Doplňky stravy, které obsahují Betain HCl často v kombinaci s trávicími enzymy (nejčastěji Betain HCl + pepsin), podporují zvýšení kyselosti žaludečního prostředí a zlepšují trávení i využívání živin organismem. Pomáhají ale také při nadýmání nebo syndromu dráždivého tračníku.

Betain hydrochlorid se dále používá k léčbě abnormálně nízkých hladin draslíku v těle (hypokalemie), senné rýmy, anémie, astmatu, aterosklerózy, kvasinkových infekcí, průjmů, potravinových alergií, žlučových kamenů, zánětu vnitřního ucha, revmatoidní artritidy nebo poruch štítné žlázy. Užitek má také v rámci ochrany jater.

Funkce

Už bylo zmíněno, že betain hydrochlorid pomáhá nahrazovat normální sekreci žaludeční šťávy. Žaludeční kyselina tedy kyselina chlorovodíková je vylučována společně s trávicími enzymy žaludkem. Zde se nachází ve zředěném stavu, aby nepoškodila vnitřní ochranné stěny. Podporuje činnost enzymů, které štěpí bílkoviny na aminokyseliny a díky tomu pomáhá štěpit i složky potravin. Pokud množství žaludeční kyseliny klesne, enzymy přestanou štěpit bílkoviny v potřebné míře a dochází tak k narušení metabolismu bílkovin. Důsledkem toho jsou například žaludeční potíže, případně také alergické reakce.

Další funkce žaludeční kyseliny spočívá v likvidaci části bakterií, parazitů i virů, které může obsahovat potrava. Při nedostatku kyseliny chlorovodíkové klesá také počet minerálních látek v těle, což může mít za následek chudokrevnost nebo špatný stav nehtů, kůže a vlasů. Při poklesu množství žaludeční kyseliny totiž nedochází k dostatečnému uvolňování a následnému vstřebávání minerálů.

Žaludeční kyselina také tvoří v žaludku směs s potravou, která se odborně nazývá chymus. Ta putuje do oblasti dvanácterníku, kde svou kyselostí podněcuje produkci enzymů slinivky břišní a žluče ze žlučníku. Pokud není dostatečně kyselá, produkce není dostatečná. Znovu tedy nastane stav, kdy chybí trávicí enzymy ze slinivky a žluč, nedochází tak znovu k dostatečnému štěpení bílkovin.

Důvodů k poklesu hladiny žaludeční kyseliny může být více. Mezi nejčastější patří věk, přemíra stresu nebo nadbytečné užívání léků ze skupiny antacid, které neutralizují kyselinu chlorovodíkovou v žaludku. Právě antacida mají nežádoucí účinky související se zvýšením pH, které může způsobit změnu absorpce některých látek. Často se předepisují na základě kontrol u lékaře, který u pacienta shledá nadbytek žaludeční kyseliny. O nedostatku se nemluví tak často a navíc nemusí být na první dobrou ani odhalen. Jen málo lidí opravdu pociťuje příznaky nadbytku kyseliny chlorovodíkové, antacida se ale proti žaludečním potížím předepisují poměrně často. Jejich dlouhodobé užívání, zvlášť u starších osob, pak může vést ke zdravotním potížím. Právě z tohoto důvodu je betain hydrochlorid důležitý. Dříve se dokonce podával v tekuté formě s pepsinem, dnes již bohužel předepisován nebývá.

Užívání

Betain hydrochlorid umožňuje poměrně jednoduchou kontrolu stavu žaludeční kyseliny. Pokud máte podezření na nízkou hladinu, můžete vyzkoušet s jídlem 1 kapsli. Důležitou roli hraje v tomto procesu právě jídlo, tudíž si dejte pozor, ať kapsli nevezmete nalačno. Pokud se dostaví silné pálení žáhy nebo žaludku, tělo reaguje správně a hladina žaludeční kyseliny je v normálu. Může se ovšem stát, že pálení nepocítíte a naopak přijdou benefity v podobě lepšího trávení a větší chuti k jídlu. Tento signál značí, že betain hydrochlorid můžete užívat k zajištění zdravého trávení i nadále. V ideálním případě se brzy dostanete až k avizovanému pálení. Pak už jej zase nebudete potřebovat.

Dávkování

Vhodná denní dávka betain hydrochloridu závisí na mnoha faktorech. Mezi ty patří například věk jedince, jeho zdravotních stav a spousta dalších. V současné době stále chybí vědecky podložené informace, které by určily ideální rozmezí pro příjem Betainu HCl. Důležité je v tomto ohledu pamatovat zejména na fakt, že ne každý doplněk stravy musí být vždy nutně bezpečný. Rozhodně tak věnujte pozornost pokynům na štítcích jednotlivých produktů, kde se dozvíte doporučený příjem od výrobce. Nejlépe ale celou situaci konzultujte s lékárníkem případně ideálně se svým lékařem.

Výjimky

Betain HCl se nesmí užívat pacienti, kteří trpí žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy. Množství žaludeční kyseliny je v tomto případě většinou zvýšené.

Kombinace léčiv

Zatím neexistují informace o problémech způsobených špatným zkombinováním Betainu HCl s jinými léčivy.

Nejsme zdravotní poradci. Informace, které jsme shromáždili, sdílíme pro usnadnění orientace v problematice. Přistupujte k nim kriticky. Rozhodnete-li se na základě našich článků jednat, činíte tak na vlastní zodpovědnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Odběr novinek e-mailem

Sledujte na sociálních sítích